GPS-onderzoek

Via deze pagina kun je de omzwervingen van in Nederland met logger uitgeruste zeearenden volgen. De werkgroep heeft in de periode 2019-2021 vijftien arenden met een GPS-logger uitgerust. Op een interactieve kaart worden de plaatsbepalingen van de laatste vier weken afgebeeld.

Waarom GPS-loggers inzetten?

Hoe zeearenden hun puberjaren doorbrengen is nauwelijks bekend. Hoe vinden ze hun nieuwe leefgebied? Welke risico’s lopen ze onderweg? De periode vanaf uitvliegen als jong tot het bouwen van een eigen nest duurt 3 tot 5 jaar. Om daar meer kennis over te verkrijgen hebben 15 dieren net voor uitvliegen een GPS-logger gekregen.

De loggers bevatten een zonnecel en een 3G internetverbinding waarmee de posities van de vogels naar de onderzoekers worden gestuurd. Met de loggers kan de werkgroep de dieren komende jaren gaan volgen, van de eerste vliegbewegingen tot de omzwervingen op zoek naar eigen territorium.

Het onderzoek in samenwerking met Wageningen Environmental Research (WENR) wordt ondersteund door de Provincie Zuid-Holland, Zeeland, Flevoland en het Cultuurfonds. De kaart is ontwikkeld door Bram Linssen Webdevelopment.

De kaart vindt u op portal.werkgroepzeearend.nl

Tot slot vind je hier al onze berichten over het onderzoek aan zeearenden met GPS-loggers.