GPS-onderzoek

Via deze pagina kun je de omzwervingen van in Nederland met logger uitgeruste zeearenden volgen. De werkgroep heeft in de zomer van 2019 vier arenden met een GPS-logger uitgerust. Op een interactieve kaart worden de plaatsbepalingen van afgelopen vier weken afgebeeld.

Waarom GPS-loggers inzetten?

Hoe zeearenden hun puberjaren doorbrengen is nauwelijks bekend. Hoe vinden ze hun nieuwe leefgebied? Welke risico’s lopen ze onderweg? De periode vanaf uitvliegen als jong tot het bouwen van een eigen nest duurt 3 tot 5 jaar. Om daar meer kennis over te verkrijgen hebben vier dieren net voor uitvliegen een GPS-logger gekregen.

De loggers bevatten een zonnecel en een 3G internetverbinding waarmee de posities van de vogels naar de onderzoekers worden gestuurd. Met de loggers kan de werkgroep de dieren komende jaren gaan volgen, van de eerste vliegbewegingen tot de omzwervingen op zoek naar eigen territorium.

Jongen uit de volgende gebieden hebben een zender gekregen:

  • Spijk-Bremerberg (man) (Staatsbosbeheer)
  • Lepelaarplassen (vrouw) (Stichting het Flevo-Landschap).
  • Dordtse Biesbosch (vrouw) (Staatsbosbeheer)
  • Hellegatsplaten (man) (Staatsbosbeheer).

Het onderzoek wordt ondersteund door de Provincie Zuid-Holland en het Prins Berhard Cultuurfonds. De kaart is ontwikkeld door Bram Linssen Webdevelopment.

De kaart vindt u op portal.werkgroepzeearend.nl

Maandberichten

De werkgroep rapporteert elke maand op de website over het wel en wee van de vier zeearenden. De berichten tot nu toe:

Tot slot vind je hier al onze berichten over het onderzoek aan zeearenden met GPS-loggers.